FAQ:
  Bij Operational Lease is de lessor eigenaar van het object. De lessee verkrijgt gedurende een bepaalde periode het recht om het object te gebruiken, maar na afloop van de lease gaat het object terug naar de lessor. Veelal heeft de lessor niet de gehele investering in het object terug verdiend gedurende de lease.

  De contractsduur is korter dan de geschatte economische levensduur van het object. Het object heeft na afloop van de lease nog een wezenlijke waarde, ook voor derden. Wanneer de lessor niet de gehele investering heeft terug verdiend gedurende de lease zal hij door het object te verkopen of dit opnieuw in lease uit te zetten het restant moeten terug verdienen.

  Bij Financial leasing wordt de klant economisch eigenaar van het voertuig en zorgt de financier voor de financiering. Dit lijkt veel op huurkoop.

  Gedurende de leaseperiode wordt het voertuig in gelijke termijnen afgelost. De financier blijft juridisch eigenaar van het object gedurende de gehele looptijd. De klant dient het voertuig te activeren op de balans.

  Aan het einde van de looptijd, wanneer alle termijnen zijn voldaan, gaat ook het juridische eigendom over op de klant, al dan niet tegen een symbolisch bedrag. De klant is nu volledig eigenaar.

  De grootste verschillen tussen Financial Lease en Operational lease hebben betrekking op
  • De partij die eigenaar van het object is of wordt na de leaseperiode en waarbij het economisch risico ligt.
  • De maximale contractsduur.
  • De nadruk op financiering of gebruik van het object.
  • De eventuele boekhoudkundige verwerking (on- of off balance).

  Bij Financial Lease draagt de lessee het economisch risico. Het is de lessee die het risico van waardevermindering van het object draagt of de voordelen geniet van waardevermeerdering. Bij Operational Lease wordt het economisch risico door de lessor gedragen.

  De contractsduur bij Financial Lease is meestal maximaal gelijk aan de economische levensduur van het object maar vaak ook korter, terwijl bij Operational Lease het contract altijd korter is dan de economische levensduur.

  De nadruk ligt bij Financial Lease vooral op definanciering van het object. Bij Operational Lease ligt de nadruk op het gebruik van het object voor een bepaalde periode. Operational Lease is daarom te vergelijken met huur.

  Ondernemers hoeven de BPM niet meer voor te schieten en krijgen de bestelauto met een BPM vrijstelling bij levering. Dit betekent overigens niet dat er geen BPM meer op de bestelauto rust.

  Niet ondernemers kunnen de BPM niet terugvragen Bij aanschaf van een nieuwe grijskentekenauto wordt deze voor de BPM vijf jaar gevolgd. Wordt de auto binnen deze vijf jaar verkocht aan een particulier of houdt de ondernemer op met het ondernemen dan is een bedrag aan rest BPM verschuldigd.

  De hoogte van de rest BPM is afhankelijk van de leeftijd van de auto op het moment van overdragen of stoppen van het bedrijf. Bij overdracht aan een andere ondernemer is geen BPM verschuldigd. Nadat de bestelauto vijf jaar oud is mag deze aan een particulier verkocht worden zonder rest BPM heffing.

  Elke nieuwe bedrijfsauto heeft fabrieksgarantie van het merk. Deze garantie hoort bij de auto en is overdraagbaar op de nieuwe eigenaar.

  In het verleden stelden veel automerken de eis dat bedrijfswagens bij de officiële Merkdealer in onderhoud moest zijn. Gebeurde dit niet, dan verviel de garantie.

  Het vervallen van de garantie hierdoor is tegenwoordig niet meer toegestaan. Uiteraard moet het onderhoud wel gepleegd worden volgens de geldende fabrieksvoorschriften.

  In de Europese Wet ( 1400/2002) staat duidelijk dat een consument vrij dient te zijn in de keuze van zijn onderhoudsadres. U bent als klant dus niet aan de merkdealer gebonden.

  BOVAG ABA heeft enige tijd terug alle garantievoorwaarden van nieuwe auto’s bekeken en de importeurs, die op dit punt onjuiste voorwaarden hanteerden hierop aangesproken.

  Inmiddels zijn deze garantievoorwaarden aangepast aan de nieuwe wetgeving. Dat betekent dat een consument zijn auto ook tijdens de fabrieksgarantie gewoon elders in onderhoud mag geven.

  Wettelijk was dat al zo, maar nu zijn ook de garantievoorwaarden daarop aangepast.

  Door het grote aantal leaseopdrachten van TNT- subcontractors heeft Bedrijfswagendirect.com speciaal voor deze groep een speciale aanbieding gemaakt voor een TNT Bus.

  Wij hebben hierbij gekozen voor de Mercedes-Benz Sprinter in de uitvoering conform TNT voorschriften. Wij hanteren hiervoor een lage acceptatiedrempel en een grote aanbetaling is nooit vereist (ook niet voor starters).

  Uit ervaring is gebleken dat de Mercedes-Benz Sprinter qua duurzaamheid, verbruik en restwaarde veruit de meest gewaardeerde auto is voor deze inzet.

  Back to top